sablonas

2016 m. spalio 18 d., antradienis

Skrebinimo stiliai. 3 dalis

5. „STEAMPUNK“, „GRUNGE“ ir „MIXED MEDIA“
   Šios kryptys dažnai būna naudojamos poroje, pvz. Steampunk darbams pasitarnauja Mixed media technika, o Grunge stilius pasiskolinęs daug dekoravimo elementų iš Steampunk. 
   Steampunk meninio judėjimo ištakas davė mokslinės fantastikos žanras, nagrinėjantis garo mašinų technologijas. Jam būdinga stilistika suformuota karalienės Viktorijos epochos pagrindu, kuomet sparčiai vystėsi mokslas, buvo padaryti reikšmingi technologiniai atradimai, imta naudoti elektrą ir įvyko transporto, aviacijos, tekstilės pramonės pažanga. Tad Steampunk skiriamieji atributai – tai retro-futuristiniai objektai, tariamai galėję egzistuoti alternatyviame žmonijos išsivystymo scenarijuje. Čia gausu detalių iš mechanikos ir laboratorinių tyrimų sferų: dantračiai, krumpliaračiai, grandinės, sparnai, dirižabliai ir oro balionai, laboratorinės kolbutės, dujokaukės, elektros lemputės, kompasai ir gaubliai, dviračiai, siuvėjo manekenai, rakteliai ir spynos, odinis paviršius. Steampunk stiliui irgi charakteringas detalių “perdozavimas”, bet darbai dažniausiai panašūs į sutvarkytą chaosą. Spalvos dominuoja niūrios ir sodrios – odos ruda; anglies juoda; metalo žalsva, gelsva, rausva, auksinė; plieno; turkio; raudona. Standartiškai darbų fonuose jos laipsniškai pereina viena į kitą. Šviesos paskirstomos kaip ir minėtų laboratorijų kabinetuose – skaistus lempučių švytėjimas kontrastuoja su nykia prieblanda. Idealiai dera apipavidalinti vyriškiems objektams – kelionių albumams, darbo knygoms, užrašinėms, rėmeliams, cigarų dėžėms. Stilių Steampunk galima išskirti kaip vieną sudėtingiausių skrebinime, kurio pilnavertiškai kūrybai pageidautinas išankstinis įsigilinimas į tematiką ir tikslingas apsirūpinimas atitinkamom teminėm detalėm bei darbo priemonėm.
PAVYZDŽIAI:
 
Steampunk

   Grunge stilius nepaiso taisyklių, tvarkos, paprastai priešingas Clean and simple braižui – sudaro nešvaros, užterštumo įspūdį, dominuoja murzinos spalvos, chaotiškos dažų, rašalų ar tušo teplionės, puodelio žymių ir išpiltų dažų dėmės. Čia gausiai naudojami įvairūs antspaudai – ypač foniniai, grafinio dizaino. Iš Steampunk perimtas mechanikos, anatomijos sričių ir geografinių dekoro elementų naudojimas. Dėl to Grunge įprastai pasirenkamas skrebukams apie berniukus ir vyrišką laisvalaikį garaže, arba keliones.
PAVYZDŽIAI:
Grunge

   Mixed media terminas apibūdina ne tiek skrebinimo stilių, kiek kūrybinių technikų junginį, kuriame naudojamos įvairiausios medžiagos ir vaizduojamųjų menų gudrybės, tad ir rezultatas prilygsta greičiau meno kūriniui nei paprastam dekorui. Sudėtingumu lygus Steampunk stiliui, su kuriuo darbuose dažnai ir persipina. Fantazijos laisvė Mixed media procese neribota – nėra nei kolorito, nei tematikos, nei naudojamų medžiagų ar pasirenkamų technikų rėmų. Darbo rezultatai tokie saviti, kad juos nukopijuoti maža tikimybės. 
 Būtiniausios priemonės: akriliniai, vandeniniai dažai; dažų purškikliai (sprays), įvairios konsistencijos pastos su dažomuoju efektu, gruntai, tekstūrinės pastos ir trafaretai, kreidiniai dažai (chalks), pastelė, flomasteriai ir markeriai, rašalai, štampai, audinių ir nėrinių atraižos, reljefo milteliai, medinės, metalinės, plastikinės detalės (kartais skolinamos iš buities), klijai, lakai, laikraščių skiautės ir kt. Čia beveik nekomponuojamos nuotraukos – dažniau piešiniai, paveikslėliai ar iškilūs objektai. Šia technika taip pat dekoruojami drobe traukti rėmai ir kiti interjero objektai.
Daugelis lietuvaičių geba sukurti įspūdingus darbus Mixed media technika, tačiau beveik niekas savo įprastame braiže jos plačiai nenaudoja.
PAVYZDŽIAI:
Mixed Media

Lietuviškojo skrebinimo atstovės, kurias galima paminėti kaip stilius praktikuojančias:

1.       6. "BOHEMIAN“ ir „FREESTYLE“
   Šiuos du silius sunkiausia apibrėžti, nes jie eklektiški – talpina savyje daugybės stilių elementus, pasižymi dažnai padrika ir mėgėjiška kompozicija, neįsprausta į taisyklingus kompozicinius rėmus. Būdinga pradedantiems ir apskritai tai ankstesnių laikų skrebinimo braižas – kai dar nebuvo išrasta tiek aparatų ir profesionalių skrebinimo priemonių, tad dažniausi skrebinimo dekoratyviniai elementai būdavo imami tiesiai iš kasdienybės mielų smulkmenų, to, kas pasitaikydavo po ranka, buvo atlikę nuo šventinio dekoro – dovaninės juostelės, gofruoto gėlių popieriaus skiautelės, etiketės (tags) ar prisiminimų dėlei sukaupti seni niekučiai: bilietėliai, džiovinti lapeliai ir gėlytės, sąvaržėlės ir sagutės. Skrebukuose (ypač Freestyle) būta daug ranka rašyto teksto. Šis skrebinimo braižas – nors jį galima išskirti kaip primityvoką ir kiek atgyvenusį – vis tik gali būti tituluojamas „skrebukiškiausiu“, nes davė ištakas dabartinei Scrapbooking rankdarbių rūšiai, juk verčiant pažodžiui pavadinimą „scrapbooking“, tai ir reikštų atmintinų niekučių ir atraižėlių archyvavimą ir komponavimą į prisiminimų albumus. (Iki šiol šis stilius man sukelia daugiausia nostalgijos, nes buvo paplitęs, daugiausia Amerikoje, tuo metu, kai pati tik atradinėjau skrebinimą, apie 2009 metus – aut. past.) Šiuolaikiniam skrebinime jis pasitaiko retai, nes yra jau atgyvenęs savo pakilimą, tačiau jo ypatumai reiškiasi kituose (pvz.: Contemporary) stiliuose madingų detalių forma, pvz. dekore naudojant plunksnas, etninių motyvų popierių, dekoro elementus su tapybiškais gėlių vainikėliais ar sapnų gaudyklių tematika. 
PAVYZDŽIAI:
Freestyle

   Bohemian pagrindiniai bruožai – gausa popierinių gėlyčių ir sodrių spalvų raštuoto popieriaus: daugiausia gėlėto, „paisley“ (arabiški raštai, primenantys ugnies liežuvėlius), juostuoto, „damask“ rašto. Bohemian stilius, kaip ir daugelis kitų, turi Vintage bei Romantic stiliaus priemaišų. Taip pat dažniausiai jam būdingas kraštų, detalių kontūrų sendinimas, atliekamas ne tik rudais, bet ir įvairiaspalviais rašalais. Naudojama daug raitytų augmenijos detalių (swirls) bei barokinės formos elementų antraštėms ar fonui. Pirminio Bohemian klestėjimo laiku labai gražias priemones gamino tokios kompanijos kaip Prima (galima prisiminti užburiančias kolekcijas „Pastiche“, „Fairy flora“), Graphic 45, Bo bunny, DCWW...
PAVYZDŽIAI:
Bohemian

Lietuviškojo skrebinimo atstovės, kurias galima paminėti kaip stilių praktikuojančias:

Tekstą ruošė Kristina ( "Ką sapnuoja karalaitės")

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą