sablonas

2016 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Skrebinimo stiliai. 4 dalis

7. „PLAYFULL“  ir „DOODLEY“
   Žaismingas, neįpareigojantis, vaikiškus „menus“ primenantis stiliukas, juo dažnai mėgsta dekoruoti savo mažamečių nuotraukas jaunos mamytės. Čia puikiai bus pritaikyti vaikiškų piešinių fragmentai ar sukurs džiaugsmingą nuotaiką spalvotų dažų kleckai, kuriuos proceso metu tyčia ar netyčia užtėkšite su mažuoju kolega meninku. Čia sau vietos ras siūleliai ir raišteliai, sagutės, žvaigždutės, ženkliukai, dekoratyviniai vinukai, rodyklės, vėliavėlės, dekoratyvinės lipnios (washi) juostelės, siūtas zigzago motyvas, ranka parašytas tekstas ar nupiešta figūra. Spalvos – pačios žaismingiausios, bet, vengiant pasimesti spalvose, pagrindo fonas dažniausiai baltas. Playfull ir doodley braižai rezonuoja su contemporary stilistikos principais, ir iš esmės yra vieno stiliaus skirtingi tipai.
PAVYZDŽIAI:

Iš lietuvaičių šį stilių pamėgusios Kristina ("My Sweet Corner"), Agnė ("Popieriniai memuarai")

1.       8. "RUSTIC“ ir „ECO“
   Mažiau populiarūs, lėtai pagreitį įgaunantys stiliai, daugiau pastebimos tik jų užuominos kitokio tipo skrebukuose. Abu propaguoja natūralumo ir gamtos grožio idėjas, pasitelkiant natūralius ir mažai apdirbtus audinius (drobę, liną, medvilnę, plaušą), perdirbtą (craft) popierių, nertas servetėles ir gamtoje sutinkamus dekoro elementus (prieskoninius augalus – cinamoną, giles, kankorėžius, džiovintus vaisius, lapus ir gėles, medžio žievę). Dizaine akcentuojamas ekologiškumas ir kompozicijos paprastumas. Eco stilius nedraudžia vietoje gamtinių resursų naudoti dirbtinius pakaitalus vizualiam efektui išgauti, pvz.: dirbtines gėles vietoje natūralių, nes kūrybos rezultatas nepretenduoja į jokią kitą funkciją, išskyrus estetinę. 
   Žodis Rustic kilęs iš prancūzų kalbos „rustique“, reiškiančio „kaimišką“. Jis taip pat neįpareigoja naudoti tik natūralios kilmės objektų: pasitelkiami tiek metaliniai pakabukai, tiek sintetinės medžiagos derinamos su natūraliais audiniais, ir dekoruojama akriliniais dažais. Rustic stiliaus motyvų gali būti įterpta ir Romantinio ar Shabby chic stilių albumuose, atvirukuose. Tokį derinį mėgsta rusaitės ir lenkaitės.
   Lietuvoje šis stilius populiarėja gaminant vestuviniųs kvietimus ir tuoktuvių šventės dekoravime.
PAVYZDŽIAI:

Lietuviškojo skrebinimo atstovės, kurias galima paminėti kaip stilių praktikuojančias:

Stilių klasifikacija ir jų sugrupavimas pagal panašumą – mūsų pačių sudaryta informacijos pateikimo forma. Klasifikuoti galima ir pagal kitus, pvz., geografinius, požymius – į Europietišką ir Amerikietišką stilių; arba pagal skrebinamą objektą – tradicinis (30x30 cm), netradicinis (atvirukai, albumai ir t.t.), 3D (dėžutės, rėmeliai ir t.t.), skaitmeninis ir t.t.
Teorijos skrebinimo stilių tema nėra gausu, tad pateikiama informacija yra septynerių metų nuo skrebinimo atėjimo į Lietuvą sukauptų žinių ir patirties apibendrinimas. Vizualūs pavyzdžiai pasiskolinti iš laisvai prieinamo interneto lobyno. Visada laukiami temą papildantys ilgamečių skrebintojų komentarai su turimom naudingom žiniom.
Pabaigai galima konstatuoti, jog Lietuviškam skrebinimo skoniui daugiausia būdingi Clean and simple, Classic, Romantic, Contemporary, Palyfull/Doodley ir Vintage stiliai.
Paskaitę apsvarstykite, kuris braižas labiausiai apibūdina jūsų kūrybą, ir ateičiai neatmeskite galimybės skrebinti visai kitu – ne jūsų – stiliumi, bet su sąlyga, kad jam irgi jaučiate simpatiją J

Tekstą ruošė Kristina ( "Ką sapnuoja karalaitės")

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą