sablonas

2012 m. rugsėjo 20 d., ketvirtadienis

Skylamušiai - viskas apie juos



Skylamušis yra įrankis, kurio pagalba iš popieriaus iškertamos įvairių formų detalės, iškarpomi lapo kraštai ar kampai. Tačiau kartais sunku išsirinkti, kurį būtent skylamušį reikia įsigyti, kadangi jų būna pačių įvairiausių. Tad šiandien ir pakalbėsime, kokia yra skylamušių įvairovė ir kaip juos galima pritaikyti savo rankdarbiams.


Figūriniai skylamušiai


Figūriniai/motyvo skylamušiai yra patys paprasčiausi. Tiesiog įkiši lapą, nuspaudi svirtelę ir iškrenta dailiai iškirstas paveikslėlis, o lape lieka tokio pat piešinio trafaretas. Šių skylamušių būna pačių įvairiausių dydžių, o kertami motyvai gali varijuoti nuo 0,5cm iki 8cm ar net daugiau. Paveikslėlių yra taip pat galybė - galit rasti gėles, drugelius, žvaigždes, paukščius ir t.t. Taip pat yra nemažas pasirinkimas geometrinių formų motyvų, tokių kaip apskritimai, ovalai, kvadratai.

Privalumai: 
- labai greitai galite pasigaminti daugybę Jums reikalingų motyvų;
- nebereikia vargti norint išsikirpti geometrines detales (pvz. apskritimą);
- galima sukurti ir dekoratyvinį kraštą kertant vieną motyvą šalia kito;
- nusipirkus to paties motyvo (pvz. gėlės) keletą skirtingų dydžių skylamušių, galima sukurti daugiasluoksnes gėles;

Trūkumai:
- kerta motyvus tik tam tikru atstumu nuo lapo krašto (jei norite iškirsti paveikslėlį viduryje lapo, tai Jums nepavyks);


 Magnetiniai figūriniai skylamušiai


Magnetiniai skylamušiai ypatingi tuo, kad motyvą gali iškirsti bet kurioje lapo vietoje. Jei Jums reikia gražaus dekoratyvinio langelio atvirutės viduryje - prašom! Šie skylamušiai susideda iš 2 dalių: apatinė dedama kertamo lapo apačioje, o viršutinė uždedama ant lapo ir magnetais pati prisitvirtina reikiamoje vietoje. Tuomet belieka paspausti skylamušio rankenėlę ir turite gražų iškirstą motyvą Jūsų pasirinktoje vietoje. Magnetinių skylamušių paveikslėlių pasirinkimas yra kuklesnis, nei paprastų figūrinių skylamušių.

Video pamokėlė, kaip naudoti magnetinius skylamušius.

Privalumai:
- galima iškirsti norimą motyvą bet kurioje lapo vietoje;
- galima sukurti ažūrinį lapo paviršių kertant vieną motyvą prie kito;

Trūkumai:
- reikia stengtis tiksliai sudėti abi dalis kertant - nuo to priklauso, kaip gražiai bus iškirstas motyvas;


Kampo skylamušiai


Kampo skylamušiai naudojami dekoruojant lapo kampą. Vieni skylamušiai tiesiog užapvalina kampą. Kiti suteikia lapo kampui gražią, išraiškingą formą ar ažūrinį raštą. Treti sylamušiai naudojami tam, kad sukurtų "rėmelius" nuotraukai ar paveikslėliui. Pastarieji skylamušiai tarsi padaro "laikiklius" kampuose, už kurių užkišama nuotrauka ar ant atskiro lapelio atspausdintas tekstas. Tai labai patogu kuriant mini albumus (tuomet nesudėtinga įdėt/išimt nuotraukas), atvirukus (gražiai įrėminamas sveikinimo tekstas). Būna skylamušių, kurie turi galimybę iškirsti net 3 skirtingų raštų kampus ar įspausti reljefą popieriuje.

Privalumai:
- kai kurie skylamušiai turi galimybę dekoruoti ir lapo kraštą;
- dalis skylamušių gali dekoruoti apskritimo kraštą, sukurdami apvalų dekoruotą lapą; 
- galima sukurti dekoratyvinius mažus elementus (dekoruojant mažo kvadrato visus kampus); 

Trūkumai:
- skylamušiai 3-in-1 (kurie turi 3 skirtingus raštus), gali dekoruoti tik lapo kampą;


Krašto skylamušiai


Krašto skylamušiai skirti padailinti lapo kraštus. Galima dekoruoti bet kokio ilgio lapo kraštą, kadangi skylamušis iškerta pasikartojantį raštą. Įdedat lapą, iškertat motyvą, paslenkat lapą ir vėl kertat - taip gaunasi nenutrūkstamas piešinys. Kai kurie krašto skylamušiai dekoruoja lapo kraštą, kai kurie iškerta dekoratyvinę juostelę. Taip pat yra krašto skylamušių, kurie ne tik iškerta raštą, bet ir įspaudžia reljefą popieriuje.

Privalumai:
- galima dekoruoti bet kokio ilgio lapo kraštą;
- galima pasigaminti dekoratyvinę juostelę, iškertant siaurą popieriaus juostelę iš abiejų pusių;
- nesudėtinga pasigaminti popierines gėles (rozetes) su dekoratyviniais kraštais;

Trūkumai:
- negalima dekoruoti visų 4 lapo kraštinių (aplink lapą), nes dauguma atveju kampuose motyvai nesutaps.


Krašto ir kampo skylamušiai


Krašto ir kampo skylamušių komplektai suteikia galimybę dekoruoti visus keturis kvadrato ar stačiakampio formos lapo kraštus. Vieni skylamušiai parduodami kaip atskiri vienetai - t.y. atskirai parduodamas krašto skylamušis, o jei pageidaujate, galite įsigyti ir pritaikytą kampo skylamušį. Dalis skylamušių šias dvi funkcijas turi viename mechanizme. Taip pat yra skylamušiai, skirti dekoruoti būtent skrebinimo lapo formatą (30,5x30,5cm) - jie tikrai dideli, gali standartiniam skrebuko lapui suteikti neįprastą išvaizdą (pvz. apskritimo formą su dekoruotais kraštais).

Privalumai:
- galima dekoruoti visas keturias lapo kraštines;
- galima dekoruoti bet kokio ilgio lapo kraštą;
- galima dekoruoti tik lapo kampą;
- galima pasigaminti dekoratyvinę juostelę, iškertant siaurą popieriaus juostelę iš abiejų pusių;

Trūkumai:
- galima dekoruoti tam tikro dydžio/proporcijos lapą - gamintojai nurodo, kaip apskaičiuoti, kad skylamušio motyvai būtų vientisi aplink visą dekoruojamą lapą;


Magnetiniai daugiafunkciniai skylamušiai


Su daugiafunkciniais skylamušiais galite dekoruoti lapo kraštą ar kampą, taip pat galite išgauti apskritimo, ovalo, trikampio, penkiakampio, kvadrato bei stačiakampio formas. Skylamušiai sudaryti iš dviejų dalių: apatinio pagrindo ir viršutinės dalies. Apatinis pagrindas dedamas po popieriaus lapu, ant jo magnetų pagalba tvirtinasi viršutinė dalis su svirties mechanizmu. Iškirtus lape pirmą motyvą, viršutinė dalis nuimama, o popieriaus lapas paslenkamas taip, kad iškirstas motyvas atsirastų reikiamoje vietoje. Ši vieta sužymėta ant pagrindo dalies.

Video pamokėlė, kaip naudoti daugiafunkcinius magnetinius skylamušius.

Privalumai:
- galima iškirsti norimą motyvą bet kurioje lapo vietoje;
- galima sukurti daugybę lapo formų su dekoruotais kraštais;

Trūkumai:
- reikia stengtis tiksliai sudėti abi dalis kertant - nuo to priklauso, kaip gražiai bus iškirstas motyvas;
- galima dekoruoti tam tikro dydžio/proporcijos lapą - gamintojai nurodo, kaip apskaičiuoti, kad skylamušio motyvai būtų vientisi aplink visą dekoruojamą lapą;

Specializuoti skylamušiai


1. Skylamušiai, skirti gėlių gamybai. Šie skylamušiai iškerta gėlių žiedlapius, įvairių formų lapelius. Ant specialaus kilimėlio su tam skirtais įrankiais iškirstiems elementams suteikiama forma. Jei reikia, lapeliai nudažomi ir suklijuojamos gėlytės. Jos vėliau naudojamos puošiant atvirukus, skrebukus, dovanėles ir t.t.

2. Skylamušių komplektas, iškertantis formą ir jai suteikiantis reljefą. Komplektą sudaro du elementai - vienas jų yra skylamušis, kuris iš popieriaus iškerta formą. Antrasis yra reljefo įspaudėjas - į jį dedama iškirsta forma ir suspaudžiant suteikiamas iškilus raštas. Šie skylamušiai visuomet parduodami kartu.

3. Skylamušiai, skirti sluoksniavimui. Šie skylamušiai gali kirsti Jūsų pasirinktą piešinį. Pvz. gali iškirsti tik drugelio kontūrą, drugelį su keletu ažūrinių skylučių sparneliuose arba visiškai ažūrinį drugelį. Sudėjus visus šiuos tris skirtingus drugelius gaunamas gražus trimatis dekoravimo elementas.


Šiek tiek bendrų pastebėjimų ir patarimų dirbant su skylamušiais:

  • Atkreipkite dėmesį į gamintojo rekomendacijas, kokio storio popierių galima iškirsti. Jei kirsite per storą ar per ploną popierių, skylamušis gali sulūžti ar užstrigti. Niekuomet per jėgą nespauskite svirtelės.
  • Dažnai naudojant skylamušiai atšimpa. Juos galima pagaląsti specialiai tam skirtomis priemonėmis.
  • Reikia nemažai vietos skylamušių laikymui, nes jie sunkūs ir užima tikrai daug vietos;

Tiek trumpai apie šiuos prietaisiukus :) O mes pabandysime artimiausiu laiku papasakot, kaip "pilnai" išnaudoti savo turimus skylamušius, kad jie nedūlėtų kažkur tolimiausiame lentynos kampe ;)


22 komentarai:

  1. Labai naudinga informacija :D ar jau esate kasnors kadanors galande skylamusius??

    AtsakytiPanaikinti
  2. O taip ir man rupi apie skylamusiu galandima....bandziau ta specialia folija, bet nelikau suzaveta....ar as kazka gal ne taip dariau?
    Reiktu ir apie tai informacijos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Esu galandusi vieną skylamušį, kuris tikrai jau buvo atšipęs. Bandžiau tą liaudišką metodą su gėrimo skardine. Deja, skylamušis tikrai nepasigalando, o dalelė folijos įstrigo ir teko jį išmesti. Gerai, kad tai buvo tik nedidukė širdelė, o ne koks krašto skylamušis :) Nežinau, gal man tiesiog nepasisekė? Bet daugiau nerizikavau. Kol dar rimtesnieji neatšipę, tai ir negalandu. O kai reiks galąsti, turbūt išbandysiu tą spec foliją.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai lauksiu žinių, ar kam pavyko rasti gerą skylamušių aštrinimo būdą ;) Pasidalinkit patirtimi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Здравствуйте, извините, на литовском не могу, но знаю как заточить затупившийся дырокол:я точу нулёвой наждачной бумагой,с БУМАЖНОЙ основой,проколю 6-7 раз и дырокол как новенький.

    AtsakytiPanaikinti