sablonas

2012 m. rugpjūčio 31 d., penktadienis

Pamokėlė: vaško antspaudai



"Spalvų namuose" turime naujieną - vaško antspaudukus. Turbūt teko tokius matyti ant senovinių dokumentų kokiame muziejuje? Aišku, šiuolaikinės priemonės, skirtos rankdarbiams, turbūt skiriasi nuo tų senovėje naudotų, tačiau principas išlieka toks pats. 



Rinkinyje būna medinė rankenėlė, keletas skirtingų metalinių antspaudų plokštelių, kurios montuojasi į rankenėlę, ir vaško lazdelė. Vaško lazdelių galima įsigyti ir atskirai - net keleto spalvų: raudoną, auksinę, sidabrinę ir bronzinę.

O dabar apie visą procesą nuo pradžių:


1. Pasirinkite norimo dizaino plokštelę. Atsukite viršutinę rankenėlės dalį ir įdėję ten norimą plokštelę vėl užsukite metalinį laikiklį.

2. Uždekite vaško lazdelės dagtį ir užlašinkite norimą kiekį vaško ant dekoruojamo paviršiaus.

3. Palaukite apie 5-10 sekundžių, kol vaškas atvės. Tuomet įspauskite antspaudą į dar šiltą vašką. Galima metalinį antspaudą specialiai dar truputį atvėsinti, kad vaškas kuo staigiau atvėstų bespaudžiant piešinį.

4. Paspauskite antspaudą kelias sekundes ir tuomet atsargiai patraukite nuo vaško.


5. Yra ir specialios apvalios vaško lazdelės, kurios dedasi į karštų klijų pistoletą (prieš įsigyjant reikia išsiaiškinti, ar lazdelės skersmuo tinka Jūsų turimam pistoletui). Su karštų klijų pistoletu daug lengviau pagaminti norimą antspaudo formą. Jei antspaudą norėsite naudoti vėliau, galite pasigaminti jų ruošinius, kuriuos vėliau priklijuosite Jums reikiamoje vietoje. Tokiu atveju vaško antspaudus gaminkite ant kepimo popieriaus (slidžios, nelimpančios pusės).

6. Atvėsę antspaudai labai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus paviršiaus.

7. Naudodami virvelę, galite sukurti dekoratyvinį užsegimą ant voko, dėžutės, ar sveikinimo. Virvelę apliekite vašku ir įspauskite pasirinktą piešinį.

8. Vietoj metalinio antspaudo su piešiniu galite pabandyti įspausti ir metalinių sagų raštą ar kokią monetą. Tiesiog reikia kūrybingai apsidairyti savo namuose, ir tikrai rasite įdomių sprendimų!

Patarimas: vaškas, skirtas šiai technikai, yra specialios struktūros, tad pabandėme ir galime konstatuoti, kad su paprastomis parafino žvakėmis mums nepavyko išgauti tokio efekto.

O gal ir Jūs galite pasidalinti savo patirtimi ir eksperimentais? Gal atradote kažką naujo ir įdomaus? Laukiame komentarų :)

P.S. Pamokėlės nuotraukos ir informacija anglų kalba priklauso www.cchobby.com

12 komentarų:

  1. Jau senokai blizginu į šiuos įranius akis vienoje "gyvoje" Vilniaus parduotuvėje :) Labai originaliai žiūrisi ši technika. Gal dabar susigundysiu įsigyti SN, pamačiusi jūsų šaunią pamokėlę :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomus straipsnis. Kviečiu paskaityti ir maniškius: http://laisvaforma.wordpress.com

    AtsakytiPanaikinti