sablonas

2016 m. spalio 12 d., trečiadienis

Skrebinimo stiliai. 2 dalis

1.       3. "ROMANTIC“ ir „SHABBY CHIC“
  Terminas „Shabby-chic“, pažodžiui verčiamas kaip „nutrinta, nusidėvėjusi prabanga“, atkeliavo iš interjero terminologijos ir apibūdina karališko, įmantraus dizaino objektus, kurie jau atgyveno prekinės išvaizdos stadiją – nuo to tapdami tik dar jaukesni ir šiltesni.
  Dabar Shabby chic objektai sendinami dirbtinai - dilde, žirklėmis pašiaušiant popieriaus kraštus, spalvų gesinimui ar kraštų sendinimui naudojant baltus akrilinius dažus, tekstūrinę pastą ar neryškius spalvotus rašalus, dengiant paviršių laku su trūkinėjimo efektu. Populiaru naudoti glamžyto efekto juosteles (seam binding ribbon). Shabby chic pripažįsta tik pastelines, blankesnes nei kitų stilių spalvas (švelnią rožinę, žydrą, mėtinę, kreminę ir baltą, pelenų atspalvius).
  Romantinio pavadinimas kalba pats už save – darbuose jis gali būti kombinuojamas su kitais stiliais ar atliktas ryškiomis spalvomis, bet išlaikys svarbiausią principą – atspindės nuotaikos sentimentalumą.
   Šiedviem stiliams bendras ypatumas – detalių ir puošybinių elementų gausa. Darbai be sąžinės graužaties nubarstomi popierinėmis gėlytėmis, drugeliais, perliukais ir balto plastiko formelėmis – minimalistų akims jie atrodytų smarkiai perkrauti. Nesilaikoma griežtų kompozicinių taisyklių, naudojami nėriniai, gipiūras, boa, kristalai, čia įsitenka net kičo atributai. Nebeatsiejamas elementas – popierinės servetėlės. Dažnai galima pastebėti viename darbe suderintus romantinį, shabby chic ir vintažinį stilius.
   Šie stiliai populiariausi Lenkijos, Rusijos, Latvijos skrebukių tarpe. Taip pat dėl jo alpsta nemaža dalis amerikiečių, tačiau pastarųjų albumai dažnai primena demonstracinius papuošimų rinkinius, kai lape pritrūksta vietos net vienai nuotraukai įterpti. Tuo tarpu, arčiau rytų Europos, merginų darbai yra santūresni, labiau išlaikytas dekoro ir funkcionalumo balansas.  Lietuviškojo skrebinimo atstovės, kurias galima paminėti kaip stilius praktikuojančias:
Romantic
Shabby chic


4. „VINTAGE“, „HERITAGE“, „EPHEMERA“, „RETRO“
   Visi šie stiliai darbuose atgaivina praėjusių epochų dvasią, ir iš esmės gali būti apibendrinti vienu terminu “Vintažas”. Kiti pavadinimai daugiau konkretizuoja vintažo kryptis ar teminį turinį. Vintažinio skrebinimo stiliaus detalės, paveikslėliai ir popieriai – nors atrodo atkeliavę iš gilios praeities – yra pseudo senoviniai, o jų relikvinė vertė – imituota. Imituojant archyvuose amžių gulėjusio popieriaus išgeltimą, darbuose visų elementų krašteliai tamsinami, šešėliuojami: sodriais, tamsiais rašalais, paprastai rudų, žalsvų ir juodų atspalvių. Mėgiamos barokinės formos – tiek popieriaus raštuose, tiek karpytuose dekoro elementuose, rėmeliuose, etiketėse. Gausiai naudojami “išgeltę” nėriniai, metaliniai papuošimai – sendinto metalo plokštelės su rakto skylutėmis, barokiniai rėmukai antraštei įstatyti, kamėjos, kišeniniai laikrodukai, pakabukai, žiogeliai... Vintažas apsėdęs daugelį skrebintojų Amerikoje, ten skrebo dievukas Tom Holtz sukūrė (ir tebekuria) nesuskaičiuojamą galybę darbo priemonių, skirtų visokiems sendinimo ir nusidėvėjimo (distress) efektams išgauti.
   Heritage kryptis (angl. n pãveldas, palikimas) – daugiau apibūdina skrebuko turinį, nei stilių. Naudojama dailiai apipavidalinti senovines, relikvines šeimos nuotraukas ar šeimos medį. Vietoje vertingų originalų skrebinimui imamos foto kopijos.
  Ephemera krypčiai būdingas gausus naudojimas atributų iš senovinės paslaugų sferos, pvz.: senovinių etikečių, bilietėlių, bingo kortelių, špulyčių, įstaigų išrašų ar dokumentų fragmentų… t.y. nostalgiškų ir apleistų nesugrąžinamos praeities smulkmenėlių.
   Retro krypties stilistiką diktuoja penktojo, šeštojo ir septintojo dešimtmečių dizaino mados. Tai – to meto madingomis spalvomis ir raštais marginti popieriai, audinukai, sagos, madų žurnalų iškarpų su siuvimo modeliais ir schemomis kopijos, plakatai su maistą gaminančiomis, buitį puoselėjančiomis idealiomis moterimis. Tais dešimtmečiais vyravo geros namų šeimininkės kultas, tad Retro stiliaus tendencijos labai dera kulinarijos ir buities temoms apipavidalinti, ypač kuriant receptines ar rankdarbių užrašines. Retro piešinių ir gaminių etikečių kopijų gausu internete – galima laisvai atsispausdinti ir jomis dekoruoti savo darbus.

PAVYZDŽIAI:
Vintage
Herritage
 Ephemera
 Retro
Lietuviškojo skrebinimo atstovės, kurias galima paminėti kaip stilius praktikuojančias:
Ingrida ("Rankdarbiai su meile"), Asta ("Skrebas ir kitos smulkmenos")

Tekstą ruošė Kristina ( "Ką sapnuoja karalaitės")

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą