sablonas

2016 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Skrebinimo stiliai. 1 dalis

   Kiekvienai skrebukei daugiau ar mažiau būdingas vienas darbų stilius, nors dažniausiai tai būna kelių stilistinių krypčių junginys, su kuria nors viena dominuojančia.  Daug kas save išbando keliose skirtingose, kol atranda tinkamiausią, be to, per gyvenimą skonio supratimas ir mėgtos tendencijos mutuoja.
  Straipsnio tikslas - padėti aiškiau perprasti skrebinimo kryptis, atrasti naujų technikų, priemonių ir plėsti kūrybinius horizontus, bet neskirtas sprausti į konkrečius braižo rėmus, greičiau atvirkščiai: visas skrebinimo džiaugsmas ir glūdi toje pasirinkimų gausoje ir galutinio rezultato netikėtume.
  Skrebinime daugelis stilių tarpusavyje persipina ir yra glaudžiai susiję. Meniškos natūros be vargo viename darbe sugebės harmoningai apjungti net tarpusavy iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus stilius, pvz.: „Romantic“ su „Grunge“, arba „Steampunk“ su „Shabby chic“.
  Kad būtų suprantamiau, stilių rūšis sugrupavome pagal bendrus požymius į kelis pogrupius, ir informaciją pateikiame trimis dalimis, kurias publikuojame paeiliui. Pirmoje dalyje aptarsime vienas šviežiausių arba daugiausiai sutinkamų pasaulyje ir Lietuvoje skrebinimo tendencijų.

1.      1. "CLEAN AND SIMPLE“ (C&S), „CLASSICAL“
Abu stiliai išsiskiria kompozicijos konkretumu, paprastumu ir minimalizmu.
Naudojami vienspalviai popieriai su faktūra, reljefu, o jei raštuoti, tai juostelėmis, langeliais, rombais, taškeliais ar klasikiniais ornamentais. Dažniausiai čia neprireikia sendinimo rašalų, kompozicijos pagrindas - griežtos geometrinės formos, ir pati kompozicija standartiškai koncentruojama į nedidelę lapo dalį (jei tai – tradicinis skrebukas). Jei tai atvirukas – kompozicija gali užimti ir jį visą, bet detales suskaičiuosite ant rankų pirštų.
Klasikinis stilius gali turėti romantišką atspalvį, tačiau visada išliks koordinuotas, tvarkingas, subtilus.
C&S stiliui dažnai pasirenkamas baltas ar šviesus pagrindo fonas, kad į visas jame esančias detales atkreiptume kuo daugiau dėmesio. Paprastai akcentuojamas vienas reikšmingiausias elementas ar nuotrauka. Tokie darbai sukuria tvarkos ir sterilumo įspūdį, todėl ir vadinasi, verčiant pažodžiui, „švaru ir paprasta“. Clean and simple stilius labai artimas Contemporary stiliui.
Šie stiliai gerai pasitarnauja berniukiškiems ir vyriškiems skrebukams. Analogiškai jie tinka ir patinka organizatoriaus, pragmatiško tipo asmenybėms, tačiau juose praktikuotis naudinga ir pradedantiesiems – šie linkę darbus perkrauti nereikalingomis detalėmis ir padrika kompozicija, o C&S stilius reikalauja išlaikyto balanso.
PAVYZDŽIAI:
Tvarkingas, neperkrautas, klasikinis stilius yra bene labiausiai priimtinas Lietuvos skrebukėms. Lietuvaitės, darančios tokios krypties darbus:
Reda („RV Handmade“), Kristina („Klimdeka“), Laura („Kai aplanko mūzos“), Ana („Anos Palėpė“), Virginija („Popieriaus kerai“), Rosvita („Pastelija“), Jūratė ("JurDeco")

1.       2. "CONTEMPORARY“ ir „MODERN“
Čia susitelkia visos šiuolaikinės skrebinimo tendencijos, kurios išpopuliarėja sulig naujų technologijų atsiradimu ir visuotinės mados ėjimu į priekį, tad šis modernus stilius yra mažiausiai pastovus. Užtat jame aiškiai matyti nūdienos skrebinimo mados – taip taip, jos, patikėkite, irgi egzistuoja :).
Pavyzdžiui, šiuo metu madingiausios tematikos:

Šiuolaikiniai Boho ir etno dizaino elementai - plunksnos, sapnų gaudyklės; šešiakampės, trikampės ir deimanto formos; tapybiški, dailę imituojantys piešiniai – daugiausia gėlių vainikėliai. Juos galima būtų priskirti bohemiškam stiliui, bet šiuo metu jie dažniausiai pasitaiko Contemporary darbuose, tad čia juos ir priskiriame. 
PAVYZDŽIAI:
Auksiniai ir spalvoti konfeti bei siuvinėjimo žvyneliai, auksinės folijos efektai ant įvairių paviršių (vellumo, kalkinio popieriaus, skaidraus plastiko ir t.t.).
PAVYZDŽIAI:
Mėtinė spalva (jau pakankamai išpopuliarėjus) ir juodai baltų juostuotų (ar pilkai baltų) raštų deriniai su rožine, mėtine, auksine, geltona spalvomis.
PAVYZDŽIAI:
Baltos plytų sienos ir medžio lentų su nusilupusiais pilkais dažais ar tiesiog įvairiaspalviai medžio lentų fonai.
PAVYZDŽIAI:
Nauji skrebinimo objektai ir formatai: project-life, planner, instabook (talpinti tik nuotraukoms iš instagram) ir t.t.
PAVYZDŽIAI:
Iš patirties reikia pastebėti, jog tai, kas dabar atrodo šiuolaikiška, po kelių metų gali atrodyti atgyvenę.
Lietuviškojo skrebinimo atstovės, kurias galima paminėti kaip stilių praktikuojančias:

Tekstą ruošė Kristina ( "Ką sapnuoja karalaitės")

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą