sablonas

2018 m. gegužės 31 d., ketvirtadienis

Susitraukiantis plastikas


   Ar teko girdėti apie susitraukiantį plastiką (angl. Shrink plastic) ? Tai tokia medžiaga, iš kurios galima pasigaminti puošybos detales įvairiems kūrybiniams projektams, magnetukus ar net papuošalus. Darbo procesas su plastiku visiškai nesudėtingas, bet labai įdomus. Garantuojame, kad patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems J.
   Susitraukiantis plastikas būna skaidrus, matinis arba spalvotas. Dažnai viena lapo pusė būna šiurkšti, ant jos galima piešti paprastais spalvotais pieštukais, rašikliais, flomasteriais ar kreidelėmis. Jei plastiko abi pusės slidžios, tuomet reikia lengvai paviršių pašiaušti smulkiu švitriniu popieriumi arba rašyti/piešti/dekoruoti specialiais (permanentiniais) rašikliais ar rašalais. Taip pat ant plastiko galite piešti, dažyti jį alkoholinio pagrindo dažais. Galima naudoti antspaudukus ir atspausti įvairius paveikslėlius. Antspaudavimui naudokite alkoholinio/aliejinio pagrindo arba pigmentinius rašalus. Išdžiūvusį paveikslėlį iškirpkite. 
   Plastikas traukiasi jį kaitinant karšto oro fenu (specialus skirtas rankdarbiams, ne plaukų džiovintuvas !) arba orkaitėje.  Paveikslėlis nuo karščio proporcingai susitrauks ir gausite sumažintą detalę. Prieš kaitinant nepamirškite išmušti skylutes, jei detalės bus kabinamos, nes plastikui susitraukus galimybės to padaryti nebus. Nepamirškite, kad plastikas susitrauks maždaug 3 kartus - taigi, skylutė tiek pat sumažės.
   Jei plastiką kaitinsite fenu, tuomet jį laikykite maždaug 5cm atstumu nuo detalės. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Gaminukus dėkite jau į įkaitintą orkaitę. Plastiko detales sudėkite į skardą, padengtą sviestiniu popieriumi arba folija. Plastikas susitraukia gan greitai, prireiks vos poros minučių. Šis etapas pats netikėčiausias ir įdomiausias. Pradžioje plastikas pradės riestis ir susitrauks į netvarkingą gumulėlį, bet neišsigąskite, po kelių akimirkų, toliau kaistant pamatysite, kad plastikas pradeda vėl tiesintis. Kad detalė būtų visiškai lygi, patariama ištraukus iš orkaitės ją trumpai paspausti kokiu stikliniu lygaus paviršiaus daiktu (akriliniu bloku, stikline ar pan.). Būkite atsargūs, neimkite iš karto susitraukusio plastiko į rankas, - jis karštas !
Štai keletas idėjų, ką galima padaryti iš susitraukiančio plastiko:
  • Originalios sąsagos tėčiui. Tai gali būti dovana net ir nuo pačių mažiausių, nes jų margintų raštų niekas nepakartos J

  • Pakabukas
  • Segtukai į plaukus su mylimu herojumi
  • Eglutės papuošimai
 
  • Taurių skirtukai
  •  Raktų pakabukai
  • Sagutės
  • Magnetukai
  • Auskarai


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą