sablonas

2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Reljefinis dekoravimas milteliais


Viena iš įdomiausių skrebinimo technikų – reljefinis dekoravimas milteliais ir karštu oru. Kad išgautumėte neįtikėčiausius efektus ir pasidarytumėte išskirtines detales savo darbeliams jums reikės visai nedaug.


Pagrindinės priemonės naudojamos šiai technikai:


reljefiniai milteliai , kurie, beje, yra labai skalsūs ir vienos nedidelės dėžutės jums užteks ilgam. Šie milteliai ypatingi tuo, kad kaitinant granulės išsilydo ir virsta vientisa emale. Reljefinio dekoravimo miltelių yra įvairiausių spalvų ir rūšių. Vieni virsta lygia emale, kitų paviršius lieka grublėtas. Skirtingų rūšių miltelius galite maišyti ir išgauti unikalias spalvas ir efektus.  Skaidrūs bespalviai milteliai yra universalūs ir juos galima naudoti labai įvairiai;
bespalvis rašalas-klijai , kuris ant popieriaus palieka "vandens ženklo" efektą, o ant slidžių, nesugeriančių popierių palieka vandeniui atsparų antspaudą. Užrašams ir ranka pieštiems paveikslėliams dekoruoti reljefo technika yra skirti specialūs rašikliai;
specialus karšto oro fenas (deja, čia paprastas plaukų džiovintuvas netiks, per mažai kaitros ir nėra koncentruotos oro srovės);

Pagrindiniai reljefinio dekoravimo milteliais ir karštu oru žingsniai:


1. Pirmiausiai popieriaus lapą nuvalykite antistatine pagalvėle (tinka ir švari medvilninio audinio skiautė), kad paviršius būtų švarus ir dekoravimo milteliai nepriliptų ten, kur nepageidaujame. Anspauduką lengvais tapšnojamais judesiais padenkite skaidriu rašalu-klijais. Galima naudoti ir pigmentinius rašalus. Šiai technikai tinka rašalai, kurie džiūsta lėtai. Turėkite galvoje, kad spalvoti rašalai duos papildomą atspalvį, tad jei norite išgauti skaidrų efektą, naudokite tik skaidrų rašalą.


2. Dėkite antspaudą ant popieriaus ir lengvai prispauskite. Nuėmę pamatysite ant popieriaus „vandens ženklo“ paveikslėlį. Rašalu-klijais atspaustas kontūras bus vienu tonu tamsesnis už popieriaus spalvą.


3. Reljefinio dekoravimo miltelius užberkite ant atspausto paveikslėlio. Berkite negailėdami, kad pasidengtų visas paviršius.


4. Popieriaus lapą paverskite ir nukratykite miltelių perteklių. Šiuos miltelius supilkite atgal į dėžutę. Pamatysite, kad milteliai liks tik ten, kur buvo atspaustas klijų kontūras. Jei liko miltelių nepageidaujamoje vietoje, atsargiai plonu teptuku nuvalykite granules.


5. Fenu pakaitinkite paveikslėlį. Milteliai pradės lydytis ir paveikslėlio kontūrai pasidengs iškliliu emalės sluoksniu. Feno nelaikykite labai arti popieriaus, kad šis nuo karščio nepakeistų spalvos ir kuo mažiau susibanguotų. Norėdami pagreitinti lydymosi procesą ir išvengti plono popieriaus deformacijų kaitinkite laikydami paveikslėlį virš paviršiaus, padengto maistine folija.


6. Emalė labai greitai atvėsta ir sukietėja. Paveikslėlis baigtas. 


* * * * *

- Naudokite reljefinį dėkoravimą paveikslėliams, kuriuos norite spalvinti. Emalės kontūras yra slidus ir dažai tiesiog prie jo „nelimpa“. Taip galite spalvinti paveikslėlius ir nesibaiminti, kad nudažysite netiksliai, spalvos susilies ar išlys už kontūro.  

- Klijų-rašalo pieštuku užrašykite norimą užrašą. Padengtas emale jis bus labiau matomas ir išryškintas. 

- Arba apveskite pageidaujamą motyvą ant raštuoto popieriaus. Taip galite išgauti labai įdomių efektų ir pagyvinti savo darbus.

- Dekoruokite detalių kraštus arba pasirinktus popieriaus plotus. Tiesiog rašalo kempinėle braukite norimose vietose ir padenkite tas vietas emale.

- Pakeiskite metalinių papuošimų spalvą. Jei pasibaigė auksinės spalvos metalinės detalės, o šiuo momentu jums būtent tokia reikalinga, galite labai lengvai sidabro spalvos detalę paversti auksine. Laikykite detalę su pincetu, pakaitinkite fenu, tuomet įkiškite giliai į auksinės spalvos miltelių dėžutę ir ištraukę kaitinkite vėl, kol milteliai išsilydis.

- Galite pasigaminti papuošimo detalių, pavyzdžiui mažą plytelę su raidele. Čia geriau naudoti UTEE emalę, bet tiks ir paprasti dekoravimo milteliai (tik su pastaraisiais prireiks daugiau sluoksnių).  Iš popieriaus iškirpkite kvadratėlį, jį padenkite keliais emalės sluoksniais. Užberkite dar miltelių. Raidelės  guminį (ne akrilinį !) antspauduką suvilgykite rašalu-klijais ir įspauskite į kvadratėlį su dar karšta emale. Kelias sekundes palaikykite prispaudę. Nuimkite antspauduką, emalė jau bus sukietėjusi. Norėdami išgauti ryškesnį vaizdą, galite pakartotinai atspausti raidelę, naudojant Stazon rašalą.



- Labai įdomių efektų galima išgauti dekoruojant Vellum (kalkinį) popierių. Tik šį popierių geriausia kaitinti virš folija padengto paviršiaus, nes jis plonas ir labai lengvai deformuojasi!



- Skaidrių reljefinio dekoravimo miltelių pagalba pasigaminkite paveikslėlį su suskilusio stiklo efektu. Paveikslėlį padenkite skaidriu rašalu-klijais. Užberkite miltelių ir kaitinkite. Taip padenkite paveikslėlį 4-5 (ar net daugiau) emalės sluoksniais. Kai emalė atvės, lengvai paveikslėlį palankstykite. Kai išgausite norimą vaizdą, paviršių padenkite specialiu blizgiu 3D mediumu .


- Galite prie popieriaus priklijuoti sausų gėlių, mažų perliukų ar karoliukų ir juos padengti emale. Taip pasigaminsite ypatingų detalių savo darbams.


- Pasigaminkite savo raštuotą popierių. Atspauskite pasirinktą motyvą. Padenkite jį skaidriais dekoravimo milteliais. Tuomet akvareliniais ar kitais dažais nudažykite lapo paviršių. Motyvai, padengti emale, dažais pasidengs labai nedaug, o ir nepageidaujamą likutį lengvai nuvalysite medžiagine skiautele. Jei pagrindą dažysite švelniomis  neryškiomis spalvomis, tuomet norėdami labiau išryškinti atspaustus motyvus, dekoruojamą lapą uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir palyginkite lygintuvu. Skaidri emalė susigers į popierinį rankšluosti. Taip išgausite didesnį kontrastą ir ryškesnį motyvų vaizdą.


Ir čia tik keletas dekoravimo milteliais ir karštu oru būdų. Ši technika turi neribotas galimybes! Būtinai išbandykite :)






18 komentarų:

  1. Ačiū Rosvitai už puikų ir labai išsamų straipsniuką šia tema! Tikiuosi, kad skaitytojai irgi pasidalins savo eksperimentais, susijusiais su reljefiniu dekoravimu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nieko sau koks įdomus straipsniukas. Nė nemaniau, kad taip kūrybingai įmanoma išnaudoti reljefinį dekoravimą. Buvo labai įdomu ir naudinga!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar butu imanoma issiuomoti fena? Man reiketu pagaminti pakvietimus vestuvems, ir ten nebus labai daug, o pirkti toki brangu fena kai jo daugiau nenaudosiu..:/ biski gaila pinigeliu:(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Spalvų namai" įrankių nuoma neužsiima, bet galbūt galėtumėte susirasti įrašo autorę ar kitą rankdarbių mylėtoją, kuri sutiktų išnuomoti šį feną. Arba užsukite į forumą www.scrapping.lt ir ten tikrai sulauksite pagalbos.

      Panaikinti