sablonas

2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Lėkštė, dekoruota lapų raštais


Mūsų draugai "NB Artstudija" mielai pasidalino pamokėle, kaip naudojant rašiklius, skirtus porceliano/stiklo dekoravimui, sukurti vienetinius indus. Ir tai tikrai labai paprasta.


Pasiruoškite norimo dydžio lėkštę, skriestuvą, popieriaus, pjaustymo kilimėlį, žirkles, peiliuką ir rašiklį porcelianui. Lėkštė turi būti išplauta ir be riebalų dėmių, kurias galite nesunkiai pašalinti langų plovikliu (su alkoholiu). Pasistenkite lėkštės neliesti rankomis, nes prisilietimo vietose rašiklis nerašys.



Pirmiausia piešime lekštės centrinę dalį. Skriestuvu pasimatuokite, kokio ji dydžio.


Skriestuviu ant popieriaus nubraižykite tokio dydžio apskritimą, kokia yra lėkštes vidinė dalis ir iškerpkite jį.


Ant popieriaus pieškite norimą raštą.


Raštą peiliuku išpjaustykit. Kad nesugadintumėte stalo paviršiaus, pjaustant popierių padėkite ant specialiai tam skirto pjaustymo kilimėlio.


Dabar paruoškite rašiklį: gerai ji pakratykite auštyn žemyn, bent pusę minutės. Tada pasiimkite popieriaus gabaliuką ir laikydami rašiklį vertikaliai, keletą kartu ji spustelkite . Rašiklio smaigalys turi pasislėpti viduje ir vėl išlisti bei prisipildyti dažų. Vėliau, darbo eigoje arba kitą kartą piešiant,jeigu matysite, jog rašiklis nelabai gerai piešia, smaigalį galėsite atsargiai ištrauti ir išplauti po drungnu vandeniu. Pradžioje pabandykite nupiešti keletą linijų ant popieriaus.


Dabar jau galite pradėti piešti ant lėkštės. Padėkite  paveiksliuką.  Jeigu bijot, kad jis pasislinks, kraštuose galite priklijuoti nedideliais lipnios juostos gabaliukais. Tik nepamirškite, kad tose vietose, kur buvo lipni juosta, rašikliu jau nebegalėsite piešti . Piešti pradėkite nuo centro. Pieškite kiek mažesnius lapukus, negu iškirpta  - stenkitės rašikliu nepaliesti popieriaus kraštų. Tose vietose, kur  dažai prisilies prie popieriaus, dažai negražiai išsilieja ir pataisyti piešinį bus sudėtinga. Jeigu kažkur suklydote, taisykite iškart, nes dažai išdžiusta labai greitai. Tam galite suvilgyti ausų krapštuką arba kažką panašaus ir atsargiai nušluostykite. Piešdami nepamirškite vis karts nuo karto (kas porą minučių arba kai jau matysite, kad dažas jau nebe toks sodrus, kaip buvo) spustelti rašiklio smaigalį. Tai darykite ne ant lėkštės, o ant nereikalingo popieriuko. Rašiklis vėl prisipildys dažų ir dailiai pieš.


Jeigu norite, panašiu raštu galite išpiešti ir lėkštės pakraščius. Palikite lėkštę, kad dažai išdžiūtų. Geriausia – 24 valandas, jeigu neturite tiek laiko – bent 4 val. Tada šaukite į neįkaitintą orkaitę ir kaitinkite 170 laipsnių temperatūroje 30 min (kiek laiko ir kiek ilgai reikia tai daryti, būna parašyta ant rašiklio etiketės). Lėkštę galima plauti ne tik rankomis, bet ir indaplovėje.

Naudotos priemonės:
- porceliano rašiklis (rudas);
- pjaustymo kilimėlis;
- lėkštė;
- kanceliarinis peiliukas;
- popierius eskizui;
- žirklės;

Mūsų parduotuvėje rasite įvairių spalvų porceliano rašiklių:


 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą